La fel ca și în cazul votului din Cameră, legea s-a bucurat de un sprijin bipartizan, 98 de senatori votând în favoarea legii și doar doi împotrivă. Votul din Senat vine la două zile după votul din Camera Reprezentanților ce a avut același deznodământ. Este prima legislație majoră adoptată de Congresul Statelor Unite de când Donald Trump a preluat mandatul de președinte.
Legea urmează să ajungă pe masa președintelui, care are dreptul de a o promulga sau de a-și exercita dreptul de veto.
Administrația Trump s-a opus adoptării legii privind noile sancțiuni deoarece președintele va trebui să obțină aprobarea Congresului înainte de a reduce orice sancțiuni impuse Moscovei.
Adoptarea noului pachet de sancțiuni vine pe fondul intențiilor tot mai vizibile ale congresmanilor americani privind investigarea interferențelor Rusiei din campania prezidențială din 2016 și posibilul efect al acestor ingerințe asupra alegerii în funcția de președinte a lui Donald Trump.
Intenția Congresului de a impune noi sancțiuni Rusiei a ridicat nemulțumirile unor state europene, în special ale Germaniei deoarece unele companii europene ar intra sub incidența sancțiunilor din pricina cooperării cu Rusia în sectorul energetic.
Putin: Rusia promite represalii după ce Senatul SUA aprobă un proiect de lege privind noi sancțiuni
„Ne purtăm într-un mod restrictiv și răbdător, dar la un momenta dat va trebui să reacționăm. Este imposibil să tolerezi la nesfârșit acest tip de insolență față de țara noastră”, a afirmat Putin în cadrul unei conferințe de presă.
Rusia a cerut SUA reducerea personalului diplomatic și va confisca unele proprietăți diplomatice, ca răspuns la sancțiunile dictate de americani
Rusia a cerut, vineri, Statelor Unite să-și reducă personalul diplomatic până la 1 septembrie și a anunțat confiscarea unor proprietăți folosite de către diplomați americani, ca răspuns la noile sancțiuni dictate de Washington împotriva Moscovei, relatează site-ul agenției Tass.